Ülkemizin hemen hemen her bölgesinde rahatlıkla yetişebilen armutlar, insan vücudu açısından oldukça faydalıdır. Armudun birçok çeşidi bulunmaktadır. Deveci armudu, Japon armudu gibi farklı armut çeşitleri soframızda yer almaktadır. Tatlı bir meyve olan armut, ülkemizde bolca yetiştiği için şanslı sayılırız. Bizler yaz, kış demeden her mevsim rahatlıkla tüketebiliriz. Armudun faydaları oldukça fazladır. Her mevsim pazarlarda ve manav reyonlarında armut görmek mümkündür. Armut kabuklu bir meyve olduğu için kabuğu ile tüketmek daha faydalıdır. Ayrıca armudun kabuğu bolca lif içerdiği için armudu kabuğu ile yemek çok daha yararlıdır. Armut meyvesinin fiyatı da oldukça uygundur. Armut ve Sindirim Sistemi Armut, insan vücudunda sindirimi kolaylaştırmaya yardımcı olmaktadır. İnsanlarda oluşan kabızlık ve kabızlık sonucu oluşan basur gibi sancılı rahatsızlıklar lif sayesinde önlenebilir. Ayrıca vücudun vitamin ve mineralleri emme kapasitesini artırmaktadır. Potasyum, vücudun su dengesini ayarlamak adına önemli bir mineraldir. Üstelik kasların gerektiği gibi çalışması ve en önemlisi ise kalp atışlarının düzenlenmesi açısından son derece yararlı bir maddedir. Potasyum maddesi ise armutta oldukça fazla bulunmaktadır. Armut, C vitamini bakımından zengin bir meyvedir. Ayrıca K vitamini içermektedir. K vitamini, kanın pıhtılaşmasında yardımcı olması ile bilinmektedir. Vücudumuzda K vitamini az alındığında diş eti ve burun kanamaları ortaya çıkar. Böylelikle büyük bir armut yiyerek günlük K vitamini ihtiyacınızı karşılamanız mümkündür. Armut, kalp hastalıklarına karşı da önerilir ve bunun nedeni genellikle bolca antioksidan içermesidir. Kan Şekerini Dengeleme ve Diğer Faydaları Armudun bir diğer özelliği ise kan şekerini dengede tuttuğudur. Dolayısıyla ara öğün olarak tercih edilebilecek hem lezzetli hem de sağlıklı bir seçenektir. Ayrıca anne adayları ya da emziren anneler için önemli olan folik asit bakımından armut önemli bir kaynaktır. Armudun yüksek tansiyonu engellemeye de yardımcı olduğu bilinmektedir. Armut, zayıflama sürecinde de bizlere yardımcı olabilir çünkü kalorisi düşük bir meyvedir. 148 gram ağırlığındaki bir armut yaklaşık 96 kaloridir. Nezle, grip gibi kışın sık sık yakalandığımız hastalıklara karşı da iyi gelir. Vücuttaki zararlı maddelerin dışarı atılmasına yardımcı olur, bu şekilde böbreklerin düzenli çalışmasını sağlar ve böbreklerde oluşan kum ya da taşların kolay dökülmesinde etkilidir. Armut, tok tutucu özelliği sayesinde kolayca acıkmamayı sağlar. Bu sayede armut yedikten sonra daha az yemek daha faydalıdır. Evimizde kendimiz de armudun suyunu çıkarabiliriz. Ayrıca armut reçeli yapabiliriz. Armut genellikle bebeklerin yemesi için güvenli bir meyve olarak tavsiye edilmektedir. Kalsiyum da insan beslenmesinde vazgeçilmez bir parçadır ve armutta önemli düzeyde bulunmaktadır. Yaklaşık 100 gram armut 57 kalori içermektedir. Ekstra Bilgiler Besin değerleri açısından zengin olan armut, aşağıdaki bileşenleri içermektedir:
Armut, sağlıklı bir diyetin parçası olabilir ve çeşitli sağlık yararları sunar. Düzenli tüketimi, genel sağlığı desteklemeye yardımcı olabilir. |