Kilo sorunu olanlar veya formda kalmak isteyenler, genellikle tükettikleri besinlerin kalorilerini hesaplayarak yaşamaktadır. Bu kişiler, tükettikleri besinlerin ve içtikleri sıvıların kalori değerlerini dikkate alarak tüketirler. Bu nedenle gün boyunca alınan kaloriyi hesaplamak isteyen bazı kişiler, son zamanlarda dünya genelinde sıkça rastlanan bir rahatsızlık olan obeziteden korku duymaktadır. Özellikle büyük küçük demeden çoğu insanı etkisi altına alan bu rahatsızlık, günümüzde çoğu insanı etkisi altına almış bir hastalık olarak kabul edilmektedir. Kalori değerleri yüksek olan besinler, bünyelerinde bol miktarda karbonhidrat ve yağ barındırmaktadır ve bu besinlerin tüketilmesi sonucunda başta kolesterol, yüksek tansiyon, diyabet ve damar tıkanıklığı gibi önemli hastalıklara neden olabilmektedir. Köfte, genel olarak büyük küçük herkes tarafından beğenilerek ve sevilerek tüketilen bir besindir. Doyumsuz bir lezzete sahip olmasından dolayı Türk mutfağının vazgeçilmez yemekleri arasındadır. Köftenin ana malzemesi olan kırmızı etten elde edilen kıymanın yanı sıra bazı farklı malzemelerle yoğrularak hazırlanan bir yemek çeşididir. Çocuklar başta olmak üzere herkesin damak tadına hitap eden ve severek tüketilen köfte, içeriğinde bol miktarda karbonhidrat ve yağ barındırmaktadır. Köfte hazırlamak için kullanılan kıymanın bünyesinde bulunan yağ ve kalorisi, köftenin kendi kalori değerini hesaplamamıza olanak tanır. Ancak köfte hazırlamak için kullanılan tüm malzemelerin yanı sıra köftenin kızartılacağı yağ da düşünüldüğünde, ortaya kalori değeri oldukça yüksek ve bol yağlı bir yemek çıktığı bilinmektedir. Köftenin Kalori ve Besin Değerleri Nelerdir? Köftenin kalori değerini etkileyen birçok etken bulunmaktadır. Bu etkenler arasında, pişirme şekli ve köftenin içerisine ilave edilen diğer malzemeler şeklinde ikiye ayrılabilir. Ayrıca köfte hazırlarken kullanılması gereken kıymanın yağ miktarı, eklenen ekmeğin miktarı, köftenin iriliği ve pişirme şekli de köftenin kalori değerini büyük ölçüde artırmaktadır. Köfte yapımı için gerekli olan kıymanın yaklaşık olarak kalori değeri 322 civarındadır. Ancak yüzde 5 oranında yağ barındıran bir kıymanın yaklaşık 100 gramında var olan kalori değeri ise 137 kalori civarındadır. Bu nedenle köfte hazırlarken kullanılacak kıyma, özellikle köftenin kalori miktarını yaklaşık olarak 2-3 kat fazlalaştırabilir veya azaltabilir. Ayrıca köfte harcına ilave edilen ekmek de köftenin kalorisini artıran malzemelerdendir. Bu nedenle köftede kullanılacak 1 dilim ekmek içi 70 kalori değerine sahiptir. Köftede pişirme şekli de kalori dengelerini etkilemektedir. Bu durumda köftelerin kızarmak adına çektiği 1 gram yağ ise 9 kalori olarak hesaplanmaktadır. Bu yüzden köfte kalorisi hesaplanırken kullanılan malzemelere oranla kalorisi farklı çıkabilen köfte, yaklaşık 50 kalori değerinde de olabileceği gibi 250 kalori değerinde de olabilmektedir. Köftenin kalori değerini ise şöyle açıklayabiliriz: Bir normal porsiyon ızgara köftenin yaklaşık 100 gramı 210 kalori barındırmaktadır. Kalori değeri 210 olarak hesaplanan ızgara köftenin içeriğinde 15 gr protein, 5 gr karbonhidrat ve 12.5 gr yağ bulunmaktadır. Evlerde yağda kızartılarak hazırlanan köftenin yaklaşık 100 gramında ise 275 kalori değeri mevcuttur. Ayrıca 100 gram yağda kızartılmış köfte, bünyesinde 10 gram karbonhidrat, 21 gram yağ ve 32.2 gram protein yer almaktadır. Köfte Tüketirken Dikkat Edilmesi Gerekenler Köfte tüketirken dikkat edilmesi gereken bazı önemli noktalar bulunmaktadır:
Bu bilgiler ışığında, köfte tüketirken kalori değerlerine dikkat ederek daha sağlıklı beslenme alışkanlıkları geliştirebilirsiniz. Köftenin kalori ve besin değerlerini göz önünde bulundurarak, dengeli ve ölçülü bir şekilde tüketmek, sağlığınızı korumanıza yardımcı olacaktır. |