Mantar, 100 gramında yaklaşık 28 kalori içeren, protein, demir, potasyum, folik asit, fosfor ve lif açısından oldukça zengin bir besindir. Ancak mantarın zehirli türlerinin de bulunması nedeniyle güvenilir yerlerden temin edilmesi önemlidir. Besin Değeri (1 Porsiyon)
Mantar, düşük kalori içeriğine rağmen lif açısından oldukça yüksektir ve uzun süre tok kalmanızı sağlar. Mantarın sosu, çorbası ve sotesi her şekilde faydalıdır ve kalori bakımından düşüktür. Çok pratiktir ve kolay pişer. Diyet yapan kişiler için diyet listelerinde yer alabilir. Tavuk ile sotelendiğinde oldukça doyurucu ve lezzetli olur. Hem öğlen hem de akşam öğünlerinde tüketilebilir. Hatta sabah kahvaltısında mantarlı omlet olarak da yer alabilir. Böylece mantarın nimetlerinden her öğünde faydalanabilirsiniz. İçerdiği şeker oranının düşük olması nedeniyle glisemik indekse bağlı diyet yapan kişilerin de rahatlıkla tüketebileceği bir besindir. Sapları ile tüketmeye özen gösterilmelidir. Mantar, besin değeri açısından oldukça zengin bir sebzedir. Potasyum oranı 414 mg'dir. Bunun dışında içerdiği birçok mineral ve vitamin bulunmaktadır. İçerdiği vitamin ve minerallerin değerleri: sodyum 15 mg, protein 2.7 g, demir 0.8 mg, kalsiyum 6 mg, vitamin A 0 mg ve vitamin C 3 mg'dir. Mantarın karbonhidrat oranı 4.4 g kadar düşük bir orandadır. Ayrıca B grubuna ait vitaminleri de içermektedir. Karbonhidrat diyeti veya kalori hesabı diyeti yapanlar için mantarı listenizden eksik etmemeniz gerekir. Mantarın içerdiği vitamin ve mineraller bakımından o kadar kıymetlidir ki et ile eşdeğer bir besin olduğu söylenmektedir. Mantarın bağışıklık sistemini güçlendirdiği ve hastalıklara karşı koruyucu olduğu bilinmektedir. Vücutta özellikle gözler için oldukça faydalı bir besindir. Zihinsel aktiviteler için oldukça uyarıcı olduğu, kansızlığa da iyi geldiği, kötü olan kolesterolü düşürdüğü, kalp damar hastalıklarına karşı koruyucu ve iyileştirici olduğu bilinmektedir. Mantarda doğal besin toksini içerir. Doğada kendiliğinden çıkan bu mantarların birçok çeşidi bulunduğu ve bunların zehirli olanlarının da çok olduğu unutulmamalıdır. Bu nedenlerden dolayı, mantar güvenle tüketebileceğimiz bir sebze türüdür. |