Biber, düşük kalorili ve yüksek lif içeriği ile bilinen bir sebzedir. Ayrıca, C ve A vitaminleri açısından zengin bir kaynaktır. Biber türlerinden biri olan acı biber, içeriğindeki kapsaisin maddesi sayesinde kanser karşıtı, bakteri çoğalmasını önleyici ve ağrı kesici özelliklere sahiptir. Biber Çeşitlerinin Kalorisi 100 gram çarliston biber 20 kalori içerirken, 100 gram yeşil sivri biber (acı) 38 kalori ve 100 gram kırmızı biber 37 kaloriye eşdeğerdir. Biberin Tarihi ve Kullanımı Çok eski çağlardan beri mutfaklarda yemeklere tat vermek için kullanılan biber, aynı zamanda tıpta da hastalıkların tedavisinde kullanılmaktadır. Biber, birçok hastalığı tedavi ederken, bazı önemli hastalıklara yakalanma riskini de azaltır. Bütün biber çeşitlerinin renkleri ve tatları farklı olduğu gibi, sağlık açısından faydaları da farklılık göstermektedir. Genel hatlarıyla biber çeşitlerinin sindirim sistemi sorunlarını giderdiği, şiddetli olmayan baş ağrılarına iyi geldiği, öksürüğe karşı etkili olduğu ve kilo vermeyi kolaylaştırdığı söylenebilir. Hatta beyaz biberin kalp sağlığını korumaya yardımcı olduğu ve kansere yakalanma riskini azalttığı belirtilmektedir. Biberin sağladığı faydalardan yararlanabilmek için tüketim miktarına dikkat edilmesi gerekmektedir. Biberin Vücudumuza Sağladığı Faydalar Ağrıları Giderir: Isı artırıcı kapsaisin maddesi içeren biber, çarpma veya burkulma gibi sorunlardan kaynaklanan ağrıların giderilmesine yardımcı olur. Ağrı olan bölgeye biber yağı damlatmak, ağrının kısa sürede geçmesine ya da hafiflemesine yardımcı olur. Hafıza Kaybı: Neredeyse bütün biber çeşitleri karnosik asit içermektedir. Bu asit, unutkanlığı önlemesinin yanı sıra beynin işlevlerini sağlıklı bir şekilde yerine getirmesine yardımcı olur. Konuyla alakalı yapılan birçok laboratuvar testi sonucunda biberin Parkinson hastalığı gibi hastalıklara yakalanma riskini azalttığı ve ruh sağlığının korunmasına yardımcı olduğu ortaya çıkmıştır. Kanser Tedavisinde: Beyaz biberin kanser hastalıklarına iyi geldiğini belirten Amerikan Kanser Araştırma Derneği, yürütülen çalışmalarda beyaz biberin besin içeriğinde bulunan kapsaisinin kanserli hücrelerin bazılarını öldürebileceğini açıklamıştır. Bağışıklık Sistemine Faydaları: Bağışıklık sistemini destekleyerek vücudun hastalıklara karşı direncini artırır. Biber, etkili bir antioksidan olarak kış aylarında üşütme sonucu meydana gelen nezle ve grip gibi salgın hastalıklara karşı tedavi amaçlı kullanılabilir. Öksürük Tedavisi: Şiddetli öksürüğe karşı bala bir miktar biber tozu katarak tüketmek öksürüğü hafifleterek bünyeyi rahatlatır. Sindirim Sistemine Faydaları: Genel anlamda sindirim sistemi için çok faydalıdır. Kabızlık, gaz, mide bulantısı gibi sindirim sistemi hastalıklarının giderilmesine yardımcı olur. Biberin Diğer Faydaları
|