Muz, ülkemizin kıyı kesimlerinde yetiştirilen sağlıklı ve tatlı tadıyla çocukların favori meyveleri arasında yer almaktadır. Yüksek mineral içeriği ile sağlığımız için de faydalı bir meyvedir. Muz, kan basıncı düzeninin korunması açısından önemli bir mineral olan potasyum bakımından zengindir. Bu sebeple yüksek tansiyonu düşürmek için de tüketilmektedir. Ayrıca muz, kalp sağlığını korumaktadır. Muzun bir diğer önemli özelliği ise mide asit üretimini dengede tutması ve mide ülseri oluşumunu önlemesidir. Muz, mide zarında kullanılan hücrelerin üretilmesini destekleyerek, zar üzerinde bulunan mukus tabakasını kalınlaştırır ve mide asidine karşı daha güçlü korunmasını sağlar. Ayrıca, mide ülserine neden olan bakterilerin temizlenmesine yardımcı olur. Sindirim açısından da oldukça önemlidir. İshal nedeniyle yaşanan su kaybı, vücutta önemli görevde bulunan elektrolitlerin azalmasına yol açar. Bu bakımdan zengin olan muz, ishale neden olan halsizliğe karşı kullanılabilir. Muzun Faydaları
1 adet orta büyüklükteki muzda yaklaşık 110 kalori bulunmaktadır. Muz, dünya genelinde çok tüketilen bir meyve olmasının yanı sıra, ülkemizde de fazlasıyla tüketilmektedir. Genelde muz tüketildikten sonra kabuğu atılır. Ancak muz kabuğu da birçok açıdan ve özellikle cilt hastalıklarına karşı çok faydalıdır. Muz, zengin miktarda kalori, protein, sodyum, potasyum, magnezyum, A, E, K, B, C vitaminleri içermektedir. Muzun Sağlığa Faydaları
Muzun Zararları Muzun faydaları olduğu kadar zararları da olabilir. Ancak muzun direkt olarak zarar veren bir özelliği yoktur. Aşırı tüketilmesi durumunda bazı sorunlar ortaya çıkabilir. Örneğin, kabızlık sorunu yaşayanlar fazla muz tükettiklerinde kabızlık sorunları artabilir ve hazımsızlık gibi sorunlara neden olabilir. |