Cevizin kalori değerini ve içerdiği besin maddelerini incelerken, öncelikle vitamin ve minerallerden bahsetmekte fayda vardır. Ceviz, kuru yemiş sektöründe önemli bir yer tutar. E vitamini, fosfor, folik asit, magnezyum, çinko mineralleri, potasyum, fosfor, Omega-3 yağ asidi açısından zengin bir besin kaynağıdır. Ayrıca, ceviz yüksek kalori içerdiği için kolesterol ve kanser hastaları ile unutkanlık hastalığı olan Alzheimer hastalarına karşı şifa kaynağı olarak belirtilmektedir. Cevizin Kalori Değeri Yaklaşık olarak 1 avuç ceviz içerisinde 170 kalori bulunmaktadır. Bu sebepten dolayı cevizi tüketirken dikkatli olunması gerekmektedir. Cevizin içerdiği yağ fazla tüketildiğinde bazı zararlar da ortaya çıkabilir. Aşırı tüketilmesi halinde kilo alımına sebebiyet verebilir. Ayrıca, fazla kullanılması kolesterolün yükselmesine yol açabilir. Mineral Zenginliği ve Sağlık Üzerindeki Etkileri Ceviz, mineral bakımından zengin bir besin kaynağıdır. Omega-3 yağ asidi ile kemiklerin kuvvetlenmesine yardımcı olur. Düzenli olarak tüketildiğinde kolesterol seviyesine önemli katkılar sağlar. Ancak aşırı kullanımı kolesterol seviyesinin yükselmesine sebep olabilir. Ceviz tüketimi, kan şekerini düzenler, kan basıncına etki eder ve kalp-damar hastalıklarına karşı büyük faydalar sağlar. Ceviz tüketiminin damar sistemleri üzerinde olumlu etkileri olduğu saptanmıştır. Damar tıkanıklığı risklerinin azalmasına yardımcı olur ve kalp hastalıklarına iyi gelir. Günlük belli bir oranda ceviz tüketmekte fayda vardır. Kanser Üzerindeki Etkileri Ceviz tüketimi, prostat ve göğüs kanseri gibi hastalıklarda önemli aşamalar kaydetmiştir. Bu hastalıklara karşı şifa kaynağı olarak belirtilmektedir. Kanser üzerinde yapılan araştırmalarda ceviz tüketiminin olumlu faydaları olduğu saptanmıştır. Günlük tüketilmesi bu bağlamda faydalı olacaktır. Hamilelik Döneminde Ceviz Tüketimi Ceviz, içerdiği antioksidan bakımından oldukça faydalıdır. Hamile kadınların her gün belli bir oranda ceviz tüketmeleri önerilir. Örneğin, günde 3 adet ceviz yemek, bebeklerinin gelişimlerine katkıda bulunur. Bebeklerin beyin gelişimine inanılmaz etkileri vardır. Bu sebepten dolayı hamile olan annelerin günlük ceviz tüketimine dikkat etmeleri gerekmektedir. Kemik Sağlığı ve İlerleyen Yaşlarda Ceviz Tüketimi Ceviz tüketimi, ilerleyen yaşlarda görülen kemik rahatsızlıklarında önemli katkılar sağlar. Kemiklerdeki kalsiyum miktarının azalması ile kemiklerde küçülmeler meydana gelirken, ceviz tüketimi Omega-3 ile kemiklere takviye niteliğinde katkı sağlar. Cevizde bulunan mineraller kemikleri güçlendirir ve unutkanlık gibi rahatsızlıklara karşı faydalıdır. Kilo Kontrolü ve Tokluk Hissi Cevizin bir diğer özelliği ise kilo vermek isteyen kişilerde ara öğünlerde 3 adet ceviz yiyerek vücudun gerekli olan ihtiyaçlarını karşılamaya yardımcı olmasıdır. Ceviz tokluk hissi verirken kilo kaybına yardımcı olur. Bu sebepten dolayı hayatımızda düzenli olarak ceviz yemeye önem göstermeliyiz. Ceviz, kalori bakımından önemli bir besin kaynağı olup, mutfaklarımızda bolca yer vermeliyiz. |