Şeftali, gülgiller ailesinden gelen, potasyum ve lif bakımından zengin bir yaz meyvesidir. Dünyaya Çin'den yayıldığı düşünülen şeftali, uzun yıllar boyunca ölümsüzlüğün ve uzun ömrün sembolü olarak kabul edilmiştir. Türkiye'de özellikle Bursa ve Akdeniz bölgelerinde tarımı yapılan şeftali, hem taze hem de meyve suyu olarak tüketilir. Ayrıca şeftali kurusu da yapılmaktadır. Sulu ve tatlı bir meyve olan şeftali, şeker oranı açısından da zengindir. İçerdiği potasyum, lifli yapı ve C vitamini bakımından oldukça değerli bir besin kaynağıdır. Şeftalinin Kalori ve Besin Değerleri Bir porsiyon (120 gram) şeftali yaklaşık 49 kalori içermektedir. Bir büyük boy şeftali ise yaklaşık 180 gram olup, 78 kaloriye sahiptir. Orta boy bir şeftali 120 gram olup, 50 kalori içermektedir. Küçük boy bir adet şeftali ise yaklaşık olarak 100 gram olup, 41 kalori içerir. Ayrıca yarım bir şeftali 60 gramdır ve 24.6 kalori içerir. Çeyrek şeftali ise 12.3 kalori barındırmaktadır. Şeftalinin Besin Değeri (150 gram)
Şeker oranı yüksek olan şeftali, özellikle güçlü bir vitamin ve potasyum kaynağıdır. Kabukları soyulmadan tüketilmesi tavsiye edilen şeftali, sindirimi kolaylaştırıcı bir etkiye sahiptir. Özellikle bağırsakların çalışmasında etkili olan şeftali, fazla tüketildiğinde zarar verebilir. Şeker oranı yüksek bir meyve olmasına rağmen, kan şekerini düşürücü etkisi de bulunmaktadır. Şeftali, idrarda ve kanda bulunan zehirli maddelerin vücuttan atılmasını sağlar. İçerdiği lif ve posa sayesinde kabızlık yaşanmasını engeller ve güçlü bir idrar söktürücüdür. Yaz meyvelerinin vazgeçilmezlerinden olan şeftali, susuzluğu giderdiği gibi serinletici bir etkisi de vardır. Şeftali, yaz aylarında terleme yoluyla vücuttan atılan potasyum değerinin düşmesini engelleyen bir yapıya sahiptir. Ayrıca bu meyve, safra kesesine ve böbreklere iyi gelmektedir. Bunun yanı sıra şeftalinin taş düşürme, basur hastalığına ve kansere iyi gelen bir yapısı vardır. Şeftalinin Sağlık Üzerindeki Diğer Faydaları Şeftali, sinir sistemini düzenleyen, cildi güzelleştirip parlaklık veren ve bağışıklık sistemini güçlendiren bir etkiye sahiptir. Ayrıca göz sağlığına iyi geldiği de bilinmektedir. Bu kadar faydası olan şeftaliyi tüketirken dikkat edilmesi gereken hususların başında, kabuklarının soyulmadan yenmesi gelir. Çünkü vitaminler kabuğun altındaki katmanda yer almaktadır. Birçok meyveye nazaran düşük kalorili bir meyve olan şeftali, lifli yapısıyla diyet listelerinin vazgeçilmezidir. Şeftali, içinde yüksek oranda glikoz ve fruktoz bulundurmaktadır. |