Bezelye Kalori Bezelye, baklagiller ailesinden gelen bir sebzedir ve hem taze yeşil kabuğuyla hem de içerisindeki taneleriyle tüketilebilir. Bu çok mineralli ve lif deposu olan sebze, ülkemizde ilkbahar ve yaz aylarında yetişmektedir. Tohumları bir kılıf içerisinde dizili olarak yetişen bezelyenin meyvesi, bakla ve fasulye sebzelerine benzemektedir. Bezelyenin Sağlığa Faydaları Bezelye, yüksek lif içeriği sayesinde kalp ve damar hastalıklarına karşı koruyucu bir sebzedir. Aynı zamanda kötü kolesterolü düşürerek dengede tutar. İçerisinde bulunan B1 vitamini sayesinde uykuyu düzenler, kansızlık ve kan kanserine karşı koruyucu bir etki sağlar. Ayrıca, içerdiği mineraller sayesinde sindirimi düzenler ve bağırsak kanseri riskini minimum seviyeye indirir. Bezelyenin Besin Değerleri Bezelyenin besin değerlerini 100 gramlık porsiyon üzerinden ele aldığımızda:
Bezelye ayrıca A vitamini, B vitamini, C vitamini, piridoksin, magnezyum, demir ve kalsiyum gibi vitamin ve mineraller içerir. Bu besin öğeleri sayesinde bedensel enerji ihtiyacımızı karşılar. Haftada en az iki kez bezelye tüketilmesi önerilmektedir. Ekstra Bilgiler Bezelye, aynı zamanda düşük yağ içeriği ile diyetlerde de tercih edilen bir sebzedir. Antioksidan özellikleri sayesinde vücudu serbest radikallere karşı korur. Ayrıca, bezelye bağışıklık sistemini güçlendirir ve cilt sağlığını destekler. |