Portakal, turunçgiller familyasının bir üyesi olup, meyveler arasında en çok C vitamini ve A vitamini içeren, lif oranı yüksek bir meyvedir. Portakalın içerdiği vitamin ve mineraller sayesinde özellikle kış aylarında tüketilmesi, bağışıklık sistemini güçlendirerek hastalıklara karşı koruma sağlar. Bu sayede, hastalıklara yakalanma olasılığı azalır veya hastalıkların seyri hafifler ve daha hızlı iyileşme sağlanır. Eğer kişi veya kişiler diyet programında değillerse, günde en az 2-3 adet portakal tüketebilirler. Diyet programında sık tüketilmemesinin nedeni ise; bir adet büyük boy portakalın bir porsiyon meyve yerine geçmesidir. Bu nedenle, diyet yapan kişiler portakal tüketiminde dikkatli olmalıdırlar. Bir adet orta boy portakal yaklaşık 220 gramdır ve bu miktarda bir portakalın kalorisi yaklaşık 103 kcal'dir. Portakalın Besin Değerleri
Portakalın Diğer Kullanım Alanları Portakal kabuklarından elde edilen doğal portakal esansı, kozmetik sanayinde parfüm hammaddesi olarak kullanılmaktadır. Ayrıca, gıda ve ilaç sanayisinde de bol miktarda kullanılmaktadır. Portakalların içeriğindeki yüksek C vitamini, antioksidan özellikler göstererek vücudu serbest radikallerin zararlı etkilerinden korur. Bu da cilt sağlığını iyileştirir ve yaşlanma belirtilerini azaltır. Sonuç olarak, portakal sadece lezzetli bir meyve değil, aynı zamanda sağlığımız için birçok fayda sağlayan bir besin kaynağıdır. Günlük beslenme düzenimize dahil ederek, bağışıklık sistemimizi güçlendirebilir ve genel sağlığımızı iyileştirebiliriz. |