Patates, nişasta değeri oldukça yüksek olan kök sebzelerden biridir. Günümüzde en çok tüketilen besin maddelerinden biri olan patates, folik asit, fosfor, potasyum ve lif bakımından oldukça zengindir. Patatesin en doğru ve en sağlıklı tüketim şekli haşlama olanıdır. 100 gram haşlanmış patates yaklaşık olarak 93 kaloridir. Patatesin nişasta değeri oldukça yüksektir, bu açıdan özellikle diyet yapanların dikkat etmeleri gereken bir besindir. Haşlanmış Patatesin Besin Değerleri
Patatesin Sağlığa Faydaları Ülkemizde en çok tüketilen sebzelerden biri olan patates, aynı zamanda kilo yapma potansiyeli yüksek olan besin maddelerindendir. Ancak yağda kızartılan patates kalori bakımından oldukça ağırdır. Patates kızartıldığında nişasta patatesin içinde kalır, ama haşlandığında nişasta haşlama suyunda kalır ve patates nişastadan arındırılmış olur. Bu yönüyle aşırı tüketmeme şartıyla haşlama patates kilo sorunu olanlar için idealdir. Haşlanmış patates, birçok vitamin ve minerali barındıran sağlıklı ve doyurucu bir besindir. Patates kızartıldığında ise içindeki değerli vitamin ve mineraller yok olur, bu yüzden kızartılmış patates sağlık açısından zararlıdır. Haşlanmış patatesin faydaları saymakla bitmez:
Patatesin en sağlıklı kullanım yolu haşlama, közde ya da yemeklerde olanıdır. Kızartma, kilo, kalori ve sağlık açısından pek tavsiye edilen bir yöntem değildir. |