Kahvaltı, yediden yetmişe her yaşta insan için kesinlikle en önemli öğünler arasında gelmektedir. Güne başlarken daha zinde ve güçlü olabilmek için yapılan kahvaltının önemi oldukça büyüktür. Örnek verecek olursak, kahvaltı aynı bir makine benzeri gün boyunca uygulanan aktiviteler nedeni ile vücudun da mutlaka yakıta gereksinim duyan vücudun da en önemli yakıtı ve enerji kaynağıdır.
Ancak diyet yapan kişiler tarafından genelde önemsenmeyerek atlanan kahvaltı olmaktadır. Oysa hafif olduğu kadar dengeli bir kahvaltı hem gün içerisinde enerji sağlarken hem de bir sonraki öğünlere kadar kişiyi tok tutar. Dengeli ve düzenli kahvaltılarda meyve ve tahıllardan karbonhidratı, süt, yoğurt, peynir ve süt ürünlerinden proteini, reçel ve baldan şeker ihtiyacını, mineral ve vitaminleri ise meyvelerden sağlamış olursunuz.
Aynı kahvaltıda olduğu gibi vücuda enerji sağlayan ve akşam üzerine doğru kendini gösteren yorgunluk belirtilerini alan diğer bir ara öğün ise ikindi vaktidir. Genel olarak bu öğünlerde mevsim meyveleri ve bu meyvelerle hazırlanan meyve suları, müsli ve yoğurtla uygulanan reçeteleri uygulamanız en doğrusu olacaktır.
Kahve ve Reçelli Ekmek
Kahve ve reçelli ekmek yaklaşık 180 kalori değerindedir
- Gerekli Malzemeler (1 Kişilik)
- Kızarmış ekmek 2 dilim
- Az şekerli bir fincan kahve
- 1 kahve kaşığı tereyağı
- 1 tatlı kaşığı reçel
Ekmek dilimlerini kızarttıktan sonra üzerine önce tereyağı ardından da reçel sürerek az şekerli kahve ile servis yapın.
Öneri: Bu kahvaltının kalori oranını düşürmek isterseniz yukarıda verilen malzemeler arasından tereyağını çıkarmanız yeterli olacaktır. Tereyağı çıkarıldıktan sonra ise bu kahvaltının kalori değeri ise 130 olacaktır.
Sütlü Mısır Gevreği ile Yapılan Kahvaltı
Sütlü mısır gevreği ile yapılan kahvaltı yaklaşık 215 kalori değerindedir
Gerekli Malzemeler (1 Kişilik) - 1 kase süt
- 30 gram mısır gevreği
- 1 yemek kaşığı toz şeker
Mısır gevrekli kahvaltı hazırlamak için 1 çorba kasesi sütün içerisine 30 gram mısır gevreği ilave ederek üzerine 1 yemek kaşığı toz şeker ilave edilip karıştırıldıktan sonra servis yapılır.
Öneri: Süt ve mısır gevreği üzerine 1 çorba kaşığı toz şeker kullanmayarak tatlandırıcı kullanabilirsiniz. Ayrıca normal süt yerine light süt kullanabilirsiniz. Bu şekilde hazırlanan kahvaltı 145 kalori değerindedir.
Ballı ve Yoğurtlu Meyve Kahvaltısı
Ballı ve yoğurtlu meyve ile hazırlanan kahvaltı yaklaşık 150 kalori değerindedir
Gerekli Malzemeler (1 Kişilik) - 1 kahve kaşığı bal
- 125 gram süzme yoğurt
- 100 gram karışık meyve (Kayısı, kiraz, çilek, üzüm)
Ballı ve yoğurtlu meyvelerden kahvaltı hazırlamak için uygun bir kaseye öncelikle yoğurdu ekledikten sonra üzerine bal ve doğranmış meyveleri ilave ederek karışımı iyice karıştırarak servis yapalım.
Öneri: Bu kahvaltının kalori değerini en aza indirmek için balı listeden çıkararak tatlandırıcı kullanabilirsiniz. Ayrıca normal yoğurt yerine light yoğurt tercih edebilirsiniz. Bu şekilde hazırlanan bir kahvaltı ise 85 kalori değerindedir.
|