Çavdar ekmeği, yavaş yavaş kan şekerini yükseltmesi nedeniyle sağlıklı bir ekmek türüdür. İçerisindeki yüksek kalsiyum, potasyum ve selenyum değerleri sayesinde uzun süren tokluk hissi sağlar. Şeker hastaları ve kilo kontrolü sağlamak isteyenler için oldukça uygun bir ekmek çeşididir. Çavdar Ekmeğinin Besin Değerleri Bir dilim (30 gram) çavdar ekmeği yaklaşık 63 kaloridir. Bu ince dilimin besin değerleri şu şekildedir:
Çavdar Ekmeğinin Sağlık Faydaları Çavdar ekmeği, içerdiği doğal pekmez sayesinde sağlık açısından oldukça faydalıdır. Diyet yapanlar için ideal bir ekmek olmasının yanı sıra, yağ içermemesi formda kalmak isteyenler için de ekstra bir avantajdır. Ekmeklerin içinde tuz ve şeker bulunduğu için, kahvaltınızda çayınızı açık ve şekersiz tüketmeniz fazla kalori almanızı önler. Yemeklerdeki aşırı tuz tüketimini engellemek adına, yemeklerdeki tuz oranını minimize ederek vücudunuzun tuz ihtiyacını çavdar ekmeği sayesinde karşılayabilirsiniz. Çavdar Ekmeğinin Diğer Faydaları Çavdar ekmeği, birçok hastalığa iyi gelmektedir. Özellikle şeker hastalarına tavsiye edilebilir, çünkü kan şekerinin seviyesini düzenler. Çok yemek yiyen kişiler için tokluk hissini uzatması nedeniyle en çok tavsiye edilen ekmeklerden biridir. Ayrıca, kabızlık gibi sindirim problemlerini ortadan kaldırmasının yanı sıra, kan dolaşımı bozukluğu, kalp hastalıkları, tansiyon ve kolesterol sorunlarına da büyük ölçüde yardımcı olmaktadır. Çavdar Ekmeğinin Saklanması ve Tüketimi Çavdar ekmeğinin yararlı olmasının bir nedeni de öğütülürken içerisindeki mineralleri ve vitaminleri muhafaza etmesidir. Ancak, çavdar ekmeği çabuk küflenme eğiliminde olduğu için hızlı tüketilmeli ve uzun süre bekletilmemelidir. Günlük tüketim miktarı olarak, bir dilimi 63 kalori olduğu için, bir günde 6-7 dilimi geçmemesine dikkat edilmelidir. |