Pirinç Nedir? Pirinç, diğer ismiyle çeltik, buğdaygiller ailesinin bir üyesidir. Mısır ve buğdaydan sonra en çok ekilen ve tüketilen bitkidir. Dünyada en çok tüketilen besinlerin başında gelmektedir. Özellikle Uzak Doğu Asya'da ve Muson Asya'sında yetiştirilen pirinç, ülkemizde de revaçta olan bir besindir. Arkeolojik kayıtlarda pirincin tarihinin 8000 yıla dayandığı belirtilmektedir. Pirinç, Güney Doğu Asya'da en çok tüketilen ve yemek çeşidi olan besin maddesidir. Yaklaşık 7000 tür pirinç olduğu sanılmaktadır. Tropikal iklimi seven pirinç, çeltik tarlalarında yetiştirilen bir bitkidir. Uzak Doğu ülkelerince kutsal sayılan pirincin ekimi törenler eşliğinde yapılmaktadır. Pirincin ilk tarımının Hindistan'da yapıldığı ve daha sonra Batı'ya yayıldığı sanılmaktadır. Türkiye'ye ise 50 yıl kadar önce güneyden geldiği bilinmektedir. İçinde bol miktarda nişasta ve vitamin barındıran bir bitkidir. Dünya'da özellikle Çin, Hindistan, Tayland, Endonezya'da üretimi oldukça fazladır. Ülkemizde ise üretimi sınırlı alanlarda yapılmaktadır. Özellikle Marmara, Karadeniz ve Ege bölgelerinde üretilen pirinç, yıllık yaklaşık 165 bin ton kadar olup, tüketim açığımızı kapatmamaktadır. Bu nedenle pirinç ithalatı yapılmaktadır. Pirincin görünüşü, şekil ve boyutuna göre uzun, orta ve kısa taneli türleri vardır. Pirinç Pilavı Pirinçle yapılan lezzetlerin başında hiç kuşkusuz pirinç pilavı gelir. Pirinç pilavı, mutfağımızın en çok tercih edilen lezzetlerinden biridir. Her yemeğin yanında olmazsa olmazlardandır. Glisemik endeksi yüksek olan pirinç, kan şekerinde dalgalanmalara sebep olur. Düşük lif oranına sahip olan pirinç, doyurucu olmayan bir besindir. Türk mutfağında sulu ve ızgara türü yemeklerin yanında sıkça tüketilir. Pirinç pilavı, yüksek oranda karbonhidrat ve yağ içeren bir besin maddesidir. Bir Tabak Pirinç Pilavı Kaç Kalori?
Pirinç Pilavının Besin Değeri (100 gram sade pişirilmiş)
Sağlık Açısından Dikkat Edilmesi Gerekenler Pirinç, özellikle kan şekerini çabuk değiştirebilen bir madde olduğu için hızlı acıkmaya sebep olabilmektedir. Bu yönüyle diyet yapanların tüketirken dikkatli olması gerekir. Bu nedenle kan şekerini daha az etkileyen esmer pirincin tüketilmesi daha sağlıklı olacaktır. Yapılan pilavların beyaz pirinç yerine esmer pirinçle yapılması tavsiye edilmektedir. Ayrıca pirinç pilavını kalorili hale getiren şeylerden biri de kullanılan soslardır. Örneğin, domates, soğan, sarımsak ve yeşil biberle yapılan soslarda yağ oranı düşük olduğundan kalori de düşük olacaktır. Ancak peynirle yapılan soslar ağır olduğunda kalori de artacaktır. Bu sebeple kalorisi düşük olsun isteniyorsa bu detaylara dikkat edilmelidir. Uzmanlar, insanların günde bir tabak pirinç pilavı yemelerinde herhangi bir sıkıntı olmayacağını savunmaktadırlar. Ancak yapılan pilavların standart ölçülerde olması gerekmektedir. Pirinç içindeki karbonhidrattan dolayı kişiye enerji ve güç vermektedir. |
Tunçhan
19 Temmuz 2024 CumaPirinç pilavının glisemik endeksinin yüksek olduğunu öğrendim. Bu yüzden kan şekerimde dalgalanma olabilir mi? Diet yaparken esmer pirinç kullanmanın daha sağlıklı olduğunu duydunuz mu?
Cevap yazAdmin
19 Temmuz 2024 CumaTunçhan, pirinç pilavının glisemik endeksinin yüksek olması kan şekerinde dalgalanmalara neden olabilir, bu doğru. Glisemik endeksi yüksek gıdalar, kan şekerini hızla yükseltebilir ve ardından hızla düşmesine neden olabilir. Bu yüzden özellikle diyabet gibi kan şekeri kontrolü gerektiren durumlarda dikkatli olunmalıdır.
Esmer pirinç kullanmak, beyaz pirince göre daha sağlıklı bir alternatif olabilir. Esmer pirinç, beyaz pirince göre daha düşük glisemik endekse sahiptir ve daha fazla lif içerir. Lif, sindirimi yavaşlatarak kan şekerinin daha dengeli yükselip düşmesine yardımcı olur. Bu nedenle diyet yaparken esmer pirinci tercih etmek, kan şekeri seviyelerini daha stabil tutmanıza yardımcı olabilir. Sağlıklı beslenme alışkanlıkları edinmek her zaman iyi bir fikirdir.