Havuç, en fazla tüketilen besinlerin başında gelmektedir. Salatalarda ve yemeklerde sıklıkla yerini almaktadır. Havuç, ilk olarak Asya'da yetiştirilmeye başlanmış olup, birçok kaynakta Afganistan'dan dünyaya yayıldığı öne sürülmektedir. Besin Değerleri ve Sağlık Yararları Havuç, mükemmel bir A vitamini kaynağıdır. Havucu düzenli olarak tüketen kişilerde A vitamini eksikliği sorunu yaşanmaz. Yemek ve salatalarda kullanılmasının yanı sıra, aperatif bir yiyecek olarak tüketildiğinden sindirimi kolay olan besin kaynakları arasında yer almaktadır. Bir porsiyon doğranmış havuçta yaklaşık olarak:
Yüksek miktarda A vitamini içeren havuç, vücut için de oldukça faydalıdır. A vitamini, karaciğer için çok yararlı bir besindir. İçerdiği diğer besinler arasında B6 vitamini, folik asit, tiamin, bakır ve magnezyum mineralleri bulunmaktadır. Ayrıca, havuç göz ve kemik hastalıklarına karşı da faydalıdır. İçerisinde bulunan zengin mineral ve besin kaynaklarından ötürü aşırı şekilde tüketilmemesi tavsiye edilmektedir. Havuç ve Hastalıklarla Mücadele Havuç, bütün sene boyunca kolaylıkla bulunabilen besinlerden birisidir. Bu yüzden her daim tüketimi mümkündür. Günümüzün en tehlikeli hastalığı olan kanser başta olmak üzere, birçok hastalık için adeta bulunmaz bir şifa kaynağıdır. Yaşlanma döneminde görme sorunlarıyla baş etmek ve cilt sağlığını ve parlaklığını korumak için sürekli havuç tüketilmelidir. Çiğ olarak yenildiğinde bu verim maksimum düzeye çıkar. Havuç Kaç Kalori? Bir adet havuç yaklaşık olarak 41 kalori içermektedir. Özellikle diyabet hastalarının çiğ tüketmesi tavsiye edilmektedir. Ekstra Bilgiler Havuç tüketiminin diğer yararları arasında bağışıklık sistemini güçlendirmek, kolesterol seviyelerini düzenlemek ve sindirim sağlığını desteklemek bulunmaktadır. Havuç ayrıca antioksidan özelliklere sahiptir, bu da vücudu serbest radikallerden koruyarak hücresel hasarı önler. |