Birçoğumuz, sofraya çorbasız oturmayı düşünemeyiz. Özellikle soğuk kış aylarında, sıcacık bir kase çorbaya kim hayır diyebilir ki? Çok severek yediğimiz çorbaların bize ne gibi faydaları olduğunu genelde biliriz, fakat kalori oranları hakkında pek düşünmeyiz. Çoğunlukla kilo problemi olan kişiler bu konuda daha dikkatli olurlar. Ancak, kolesterol veya kalp rahatsızlığı olan kişilerin de kalori alımına dikkat etmeleri gerekmektedir. Çorbalar, genellikle diyet yiyecekleri arasında yer alır ve doymak için tükettiğimiz yemeklerin arasında en masum olanlardan biridir. Çorba tercihinde doğru seçim yapmak önemlidir. Örneğin, kremalı hazır çorbalar yerine evde kendimizin yaptığı tahıl veya sebze çorbalarını tercih etmeliyiz. Hazır aldığımız birçok üründe çeşitli kimyasal karışımlar bulunmaktadır. Raf ömrünü uzatmak, renk vermek veya kıvam sağlamak gibi nedenlerle bu kimyasal karışımlar kullanılmaktadır. Yiyeceklerdeki kalori miktarına dikkat eden kişiler, kremalı çorba çeşitlerinden uzak durmalıdır. Her çorbanın içeriğinde kullanılan malzemeler nedeniyle kalori miktarı değişmektedir. Kilo probleminiz var ise ve uzman bir diyetisyen eşliğinde günlük kalori alım miktarınız belirlenmişse, her bir porsiyonu hesaplayarak yemek yemeniz gereklidir. Örneğin, bir porsiyon çorba 150 kalori olabilir; günlük kalori alma miktarınız 1000 ise, bunu ayrı öğünlere bölmeniz gereklidir. Bir öğünde 300 kalorilik çorba içmiş iseniz, diğer öğünlerdeki kalori alımınızı azaltmanız veya dengelemeniz gerekebilir. Bir Porsiyon Çorba Kalorileri
Çorbalar, düşük kalori içermeleri ve besleyici olmaları nedeniyle sağlıklı beslenme programlarında önemli bir yere sahiptir. Ancak, kalori miktarlarına dikkat edilmesi ve dengeli bir diyet planı yapılması gerekmektedir. Evde yapılan çorbalar, hazır çorbalara göre çok daha sağlıklı ve besleyicidir. Bu nedenle, çorba tercihlerinizi yaparken evde yapmayı veya güvenilir kaynaklardan temin etmeyi tercih edebilirsiniz. |
Arzu
26 Temmuz 2024 CumaEvde kendim yaptığım çorbaların kalori miktarını nasıl hesaplayabilirim? Özellikle hazır çorbalardan uzak durmaya çalışıyorum ama evde yaptıklarımda hangi malzemeler daha az kalori içeriyor?
Cevap yazAdmin
26 Temmuz 2024 CumaMerhaba Arzu Hanım,
Evde yaptığınız çorbaların kalori miktarını hesaplamak için kullandığınız malzemelerin kalori değerlerini bilmek ve bunları bir araya getirerek toplamını almak gerekir. Örneğin, sebzelerin, baklagillerin, etlerin ve diğer malzemelerin kalori değerlerini ayrı ayrı hesaplayarak bir porsiyon çorbanın toplam kalorisini bulabilirsiniz.
Genel olarak, sebzeler ve yeşillikler daha düşük kalorili malzemelerdir. Kabak, havuç, brokoli gibi sebzelerle yapılan çorbalar daha az kalori içerir. Ayrıca, su ve sebze suyu kullanarak yapılan çorbalar, kremalı ve yağlı çorbalara göre daha az kalorilidir.
Hazır çorbalardan uzak durmanız büyük bir artı, çünkü evde yapılan çorbaların içeriğini ve kalitesini kontrol edebilirsiniz.
Sağlıklı ve lezzetli çorbalar yapmaya devam etmeniz dileğiyle!