Sağlıklı yaşamın değişmez besin kaynağı olan balığın önemi gün geçtikçe artmaktadır. İnsan kalp-damar sistemi, beyin, omurilik ve sinir sistemi için en önemli besin kaynaklarından biridir. Alabalığın içeriğinde bulunan omega 3, 6 ve 9 yağ asitleri beyin hücreleri arasındaki sinirlerin üzerini kaplayarak güçlü bir hafızaya katkıda bulunur. Omega serisi balık yağı asitleri, damar içerisinde bulunan kolesterol kaynaklı daralmaları eriterek damarlardan kan akışını normale döndürmektedir. Ayrıca, damarların dışarıdan güçlenerek esnek bir hale gelmesini sağlar ve olası heyecan veya korkuyla meydana gelen yüksek kan basıncının damarlara zarar vermesini engeller. Alabalığın kalori değeri, pişirme çeşidine ve alabalığın doğallığına göre değişir. Ayrıca, içeriği protein, niasin, tiamin ve protein yönünden oldukça zengin bir tatlı ve tuzlu su balığıdır. Doğal ortamına göre çeşitlilik gösteren alabalık, soğuk ve tatlı sularda yetişenlerin kalorisi diğer çeşitlerden daha fazladır. Ülkemizde ise deniz alabalığı ve çiftliklerde yetiştirilen alabalık daha çok tüketilmektedir. Alabalık Yediğimizde Kaç Kalori Alırız? Bir adet orta boy alabalık yaklaşık 150 gram civarındadır. Bu miktar alabalık tüketildiğinde 234 kalori elde edilir. 100 gram alabalık fırın veya ızgara olarak pişirildiğinde 168 kalori içerir. 100 gram deniz alabalığı üzerine un serpilip yağda kızartıldığında ise 240 kalori elde edilir. 100 gram alabalık tütsüleme yöntemiyle (füme) pişirildiğinde kalorisi düşerek 120 kalori olur. 100 gram alabalık buğulama yapıldığında ise 153 kalori elde edilir. Balık Tüketiminde Dikkat Edilmesi Gerekenler Balık, haftada iki defa tüketilmesi gereken bir besin kaynağıdır. Balığın tüketiminde doğal ve taze olmasına önem verilmelidir. Taze balık; solungaç altları kırmızı görüntülü, pulları parlak ve nemli, parmağımızla bastırdığımızda parmak girintisinin oluşmadığı balıktır. Daha da önemlisi, güvenirliğinden emin olduğumuz yerlerden alabalık almalıyız. Hatta sürekli aynı yerden balık aldığımızda, esnaf-müşteri ilişkisi nedeniyle balıkçılar taze olmayan alabalığı devamlı müşterilerine vermemektedir. Dondurulmuş Alabalık Tüketimi Taze alabalık bulamadığımızda, dondurulmuş alabalık son tercihimiz olmalıdır. Dondurulmuş alabalık fırında veya ızgara yöntemiyle pişirildiğinde 125 kalori elde edilir. Ancak, dondurulmuş hiçbir balık çözüldükten sonra tekrar dondurularak tüketilmemelidir. |