Elma, mineraller, vitaminler ve antioksidanlar açısından zengin bir meyvedir ve çok yararlıdır. Ülkemizde kolayca yetiştirilebilen bir meyve olup, dünya elma üretiminde üçüncü sırada yer almaktayız. İlk sırada Çin, ikinci sırada Amerika Birleşik Devletleri ve üçüncü sırada Türkiye bulunmaktadır. Gülgiller familyasında bulunan elma, kayısı, erik, kiraz, ahududu, armut ve şeftali gibi meyvelerle aynı familyadadır. Günde bir elma yemenin birçok faydası vardır. Ancak, fazla elma tüketimi yüksek şeker içeriği nedeniyle zarar verebilir. Elma, sindirimi düzenlemeye yardımcı olurken, aşırı tüketimi ishal yapabilir. Elma, kan şekerini dengelemeye, kalp sağlığını korumaya, kansere karşı koruma sağlamaya ve astım, kemik sağlığı ve felç riskini azaltmaya yardımcı olabilir. Elma Çeşitleri
Elmanın Kalorisi Normal bir elma, B grubu vitaminlerinin tamamını ve C vitaminini içermektedir. Lif açısından oldukça önemlidir. Kalorisi düşük olduğundan diyetlerde önemli bir yere sahiptir ve besleyici bir kurtarıcıdır. Antioksidan içeriği sayesinde hastalıklara ve kansere karşı koruyucu bir meyvedir. Normal kabuklu bir elmanın kalorisi 52 kcal'dir. Kabuksuz elma ise lif içeriği daha az olduğundan her zaman kabuklu elma tercih edilmelidir. Kabuksuz elma da aynı koruyucu etkiyi gösterir.
Elmanın Besin Değerleri (100 gram için)
Elmanın sağlık için birçok faydası bulunmaktadır ve düşük kalorili olması nedeniyle diyetlerde sıkça tercih edilir. Sağlıklı bir yaşam için elma tüketimini dengeli bir şekilde yapmalıyız. |