Yumurta, kolesterolü olumsuz etkilediği düşüncesiyle en çok tartışılan gıdalar arasında yer almaktadır. Ancak günümüzde faydaları göz önünde bulundurulduğunda, beslenme listesinin vazgeçilmez bir besini olarak öne çıkmaktadır. Yumurta, yüksek oranda kolesterol içerdiği için çoğu kişi tüketimden kaçınmaktadır. Fakat yapılan çalışmalar, yumurtanın kötü kolesterolü yükseltici bir etki yaratmadığını, aksine iyi kolesterolü artırdığını göstermektedir. Bir tane yumurta, ortalama olarak 185 mg kolesterol içermektedir. Bu miktar, sağlıklı bir bireyin alması gereken kolesterol miktarının neredeyse yarısı kadardır. Dolayısıyla yumurta tüketmek, kolesterolün yükselmesine neden olmamaktadır. Yumurta, protein, omega-3, B vitamini, kolin ve selenyum gibi mineral ve vitaminler bakımından zengin içeriğe sahip olduğu için sağlığa ciddi anlamda katkı sağlar. Yüksek tansiyona yol açan anjiyotensin-çevirici enzimin üretimini baskılayıcı etki sağlamakta ve bu sayede tansiyonu önlemektedir. D vitamini bakımından da zengin içeriğe sahip olan yumurta, kanser, kalp ve damar hastalıklarına karşı korur. Orta büyüklükte bir yumurta yaklaşık 50 gram ve 78 kalori kadardır. Ancak yumurtanın pişirme şekline göre kalori değeri artabilir. Örneğin, tereyağı ile hazırlanmış sahanda yumurtanın kalori değeri oldukça artar. Bu durumda kilo alımına sebep olabilir. Eğer sahanda yumurta sıvı yağ kullanılarak hazırlanırsa kalori değeri düşürülebilir. Eğer tereyağı tercih ediliyorsa gün içinde tüketilen diğer besinlere dikkat edilerek kalori alımı dengelenebilir. Protein bakımından zengin içeriğe sahip olan yumurta, aynı zamanda ekonomik anlamda da kolay ulaşılabilir bir besin kaynağıdır. Yumurta, aşırı tüketilmediği takdirde kilo almaya sebep olmaz. Çoğu diyet programında protein bakımından zengin olduğu için yer verilmektedir. Ancak yumurta çok fazla tüketilirse aşırı kalori alımına ve bu sayede kilo alımına yol açabilir. Günlük yumurta ile alınan proteinin yanı sıra farklı besinlerle de protein alındığında yine kilo artışı yaşanabilir. Örneğin, sabah kahvaltıda yumurta, öğle yemeğinde balık, akşam yemeğinde ise yine et türü besinler tüketilirse vücuda aşırı protein yüklenir. Bu durumda kilo alımı kaçınılmaz olur. Diyet listeleri hazırlanırken bu durum göz önünde bulundurulmalı ve dengeli bir program hazırlanmalıdır.
Yumurta beyazı, protein bakımından iyi bir kaynaktır. Aksine, yağ açısından oldukça fakirdir. 50 gram yumurta akı yaklaşık 15 kalori kadardır. Sarısı, yumurta beyazından daha fazla kaloriye sahiptir. 50 gram yumurta sarısı ortalama 63 kalori değerindedir. Buradan da anlaşılabileceği gibi yumurtanın kalori değeri sarısından gelmektedir. 100 Gram Yumurtanın Besin Değerleri Nelerdir?
100 Gram Yumurtanın Vitamin Değerleri
100 Gram Yumurtanın Yağ Değerleri
100 Gram Yumurtanın Mineral Değerleri
|